ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακές Συνταγές της Μεσσηνίας

ΨΩΜΙ ΕΦΤΑΖΥΜΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

Υλικά για το αλεύρι 200 γρ. ρεβίθια μαλακωμένα και στουμπισμένα 200 γρ. καλαμποκάλευρο 200 γρ. ολικής σιταριού 200 γρ. άσπρο σιταριού, αλάτι 2 φακελάκια μαγιά ή προζύμη Υπόλοιπα υλικά Μαντζουράνα 4 κ. σούπας Ρίγανη 4 κ. σούπας Κάρδαμο 2 κ. σούπας Θυμάρι 2 κ. σούπας Νιφάδες βρώμης 100 γρ. για...

ΨΩΜΙ ΓΑΜΟΥ

Υλικά 1 κιλό αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο 50 γραμ. νωπή μαγιά ή μια κούπα προζύμι 1 κουταλιά κανέλα σε σκόνη ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη 2 κουταλιές ξύσμα μανταρινιού ½ κούπα κονιάκ ¾ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας ½ κουταλάκι αλάτι Χλιαρό νερό Εκτέλεση Βράζουμε σε μια κούπα νερό τη κανέλα και...

ΨΑΡΙ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΜΥΡΟΥΔΙΕΣ- ΤΣΙΓΑΡΟΛΑΧΑΝΑ

Υλικά Λάπατο Αγγουρίτσα Σπανάκι Σέσκουλο Μάραθο Κρεμμύδι Σκόρδο Καυκαλήθρες Παπαρούνα Αλάτι Πιπέρι ½ κιλό ντομάτα φρέσκια Αλεύρι για το τηγάνισμα Φιλέτο ψάρι ή μπακαλιάρος παστός ξαρμυρισμένος Εκτέλεση Πλένω τα τσιγαρολάχανα. Καθαρίζω το ψάρι και το κόβω σε φέτες, το αλευρώνουμε και το τηγανίζουμε σε λίγο λάδι. Σε κατσαρόλα με λίγο...

ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά 1 κιλό τομάτες για σαλάτα (σφιχτές) 2 αγγούρια 1 κρεμμύδι 2 πιπεριές (γλυκές) 150 γραμ. τυρί φέτα Μανιάτικες ελιές μαύρες χοντρές Ρίγανη Ταϋγέτου Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο Μανιάτικο Ελαιόλαδο εκλεκτής ποιότητας Εκτέλεση Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα χορταρικά και τα κόβουμε: τις τομάτες και το αγγούρι σε φέτες, το κρεμμύδι...

ΧΥΛΟΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Υλικά 4 κούπες νερό 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι 2 κουταλιές της σούπας λάδι 1 κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι ½ της κούπας σταφίδα σουλτανίνα ή κορινθιακή ή μίγμα ½ της κούπας ξηροί καρποί (καρύδια με αμύγδαλα) 4 κουταλιές της σούπας σουσάμι 4 κουταλιές της σούπας πετμέζι Εκτέλεση Όταν βράσει...