ΨΩΜΙ ΕΦΤΑΖΥΜΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

Υλικά για το αλεύρι
  • 200 γρ. ρεβίθια μαλακωμένα και στουμπισμένα
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 200 γρ. ολικής σιταριού
  • 200 γρ. άσπρο σιταριού, αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά ή προζύμη
Υπόλοιπα υλικά
  • Μαντζουράνα 4 κ. σούπας
  • Ρίγανη 4 κ. σούπας
  • Κάρδαμο 2 κ. σούπας
  • Θυμάρι 2 κ. σούπας
  • Νιφάδες βρώμης 100 γρ. για διακόσμηση
  • Σχοινοκούκουτσα* 3 κουτ. σούπας
  • Μαύρο σησάμι 1 κ. σούπας (NIGELLA)
  • Γλυκάνισο 2 κ. σούπας
  • Ζάχαρη 1 κ. σούπας
Εκτέλεση

Βράζω ρίγανη, θυμάρι, κάρδαμο, μαντζουράνα σε ½ κιλό νερό και αφήνω να κρυώσει για να το βάλω στη ζύμη χλιαρό. (Σουρώνω τα βότανα και χρησιμοποιώ το νερό τους) . Τα ρεβίθια τα μαλακώνω 48 ώρες πριν και χρησιμοποιώ το αφρισμένο νερό τους, στο ζυμάρι / 2 κούπες νερό.
Ανακατεύω τα αλεύρια με τα ρεβίθια σπασμένα, με το αρωματικό νερό της ρίγανης και θυμαριού και το νερό των ρεβιθιών και τη μαγιά. Ζυμώνω με λίγο λάδι στα χέρια μου να μη κολλάει η ζύμη (νερό όσο πάρει). Ρίχνω τη ζάχαρη για του Μύκητες να φουσκώσει πιο πολύ και το αλάτι για γεύση.
Τέλος, προσθέτω τα σχοινοκούκουτσα και το γλυκάνισο. Τυλίγω τη ζύμη με νιφάδες βρώμης και αφήνω να φουσκώσει στο ταψί. Πασπαλίζω με μαύρο σησάμι (1 κουτ. σούπας) μόλις φουσκώσει ψήνω σε 200ο C για 1 ώρα.

* Tα σχοινοκούκουτσα είναι η ήμερη μορφή του φυτού μαστίχας της Χίου.