ΧΑΛΒΑΣ-ΡΑΒΑΝΙ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Υλικά
  • 1 ποτήρι του νερού παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας
  • ½ ή 1 ποτήρι νερού ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκό το θέλεις)
  • 1 ποτήρι του νερού πετιμέζι ΦΑΡΜΑ Ρωμανός/Μεσσηνίας
  • 1 ποτήρι του νερού αλυσίβα (νερό που βράζει με στάχτη από τη προηγούμενη ημέρα για να κατακάτσει η στάχτη και να χρησιμοποιηθεί το καθαρό νερό)
  • 1 κουταλιά της σούπας σόδα
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρύφαλλα
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ή καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ποτήρια νερού περίπου αλεύρι. Μπορεί το ¼ του ποτηριού να είναι αλεύρι που φουσκώνει
Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη χτυπάμε το λάδι με το χέρι 10 λεπτά, στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά (με μίξερ ο χρόνος είναι πολύ μικρότερος). Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά πετιμέζι- κανελογαρύφαλλα – αμύγδαλα- αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Η ζύμη πρέπει να είναι ρευστή (πιο αραιή από τη ζύμη του κέικ.)
Στη συνέχεια λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και τοποθετούμε το μίγμα. Ψήνεται σε φούρνο με 180 ° βαθμούς θερμοκρασία για 45’ περίπου (ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει γίνει, το μαχαίρι πρέπει να είναι καθαρό για να βγάλουμε το χαλβά.)