ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Υλικά
  • ½ κιλό μαυρομάτικα φασόλια καλά πλυμένα
  • 1 κιλό χόρτα του βουνού (διάφορα χόρτα τζοχά, καυκαλίθρες, ραδίκια κ.α. αποφεύγουμε τα πολύ πικρά). Τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ¾ ποτηριού νερού Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Νερό όσο χρειαστεί
  • Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση

Μισοβράζουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό. Τα αδειάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
Στη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε όλα τα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τα σοτάρουμε και προσθέτουμε τα φασόλια, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Σαν σοκαριστούν ελαφρά και τα φασόλια, προσθέτουμε και τα λαχανικά. Τα αφήνουμε λίγο να μαραθούν και να μικρύνει λίγο ο όγκος τους. Ρίχνουμε νερό να τα μισοσκεπάσει όλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε να βράσουν, χόρτα και φασόλια. Πρέπει να μείνει λίγο νερό όταν σβήσουμε την εστία. Ελέγχουμε και προσθέτουμε αλάτι ή λίγο νερό.
Στο πιάτο ρίχνει ο καθένας όσο χυμό λεμονιού θέλει.