ΣΥΚΟΜΑΪΔΕΣ Ι

Εκτέλεση

Παίρνουμε μωθονόσυκα (μαύρα σύκα), τα ανοίγουμε στη μέση, τα απλώνουμε σε χαρτί (λαδόχαρτο), με τη κομμένη πλευρά προς τα πάνω, στον ήλιο για να ξεραθούν.
Τα βουτάμε σε βραστό νερό να αποστειρωθούν και να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε αμέσως.
Τοποθετούμε σε βάζο και γεμίζουμε με πετιμέζι. Φυλάσσουμε σε πήλινα ή γυάλινα βάζα. Οι συκομαϊδες σερβίρονται σαν πρωινό σκέτες (σύκα-πετιμέζι) ή με λάδι και χωριάτικο ψωμί.