ΣΥΚΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟ

Υλικά
  • 1 κιλό μικρά άγουρα σύκα
  • 1 μικρό κομμάτι γαλαζόπετρα (βοηθά να κρατηθεί αναλλοίωτο και λαμπερό το χρώμα των σύκων)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 2-3 κούπες γλυκόζη
  • Αρμπαρόριζα ή βανίλια για άρωμα
Εκτέλεση

Κόβουμε λίγο το κοτσάνι των σύκων, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε. Με ξυλάκι από σουβλάκι τα τρυπάμε από την κάτω πλευρά προς τα πάνω για να εισχωρήσει στην συνέχεια το σιρόπι. Βράζουμε τα σύκα στο νερό αφού του έχουμε προσθέσει πρώτα την γαλαζόπετρα για 10-15 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ξαναβράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμη. Αυτή η διαδικασία γίνετε 2-3 φορές ακόμη, στην συνέχεια τα βάζουμε σε αρκετό κρύο νερό για 4-5 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό, όλο αυτό γίνεται για να ξεπικρίσουν τα σύκα. Στραγγίζουμε τα σύκα και τα τοποθετούμε όρθια σε απορροφητική πετσέτα για να στεγνώσουν καλά. Έπειτα βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει, βράζουμε το σιρόπι για 10 περίπου λεπτά, προσθέτουμε την γλυκόζη, την αρμπαρόριζα και τα σύκα και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά, τα κατεβάζουμε από την φωτιά, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα ως την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό στην φωτιά, το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι του. Όταν κρυώσει το γλυκό το βάζουμε σε γυάλινο βάζο.