ΣΥΚΑ ΞΕΡΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Υλικά
  • 2 κιλά ξερά σύκα
  • 1 φλ. τ. σησάμι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 φ.τ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα άψητα
  • Μερικά φύλλα δάφνης
  • Ρίγανη
  • Λίγο αλάτι
Εκτέλεση

Διαλέγουμε σύκα φρέσκα, γερά και ώριμα. Τα κόβουμε στο μέσον οριζόντια και τα απλώνουμε σε καθαρές τάβλες ή καλαμωτό ή σίτα να αποξηραθούν στον ήλιο 12-15 χωρίς να βραχούν στο διάστημα της αποξήρανσης. Μετά τα βάζουμε σε ζεστό φούρνο να απορροφηθούν τα υγρά και να ροδίσουν ελαφρά. Στο άνοιγμα γεμίζουμε με σησάμι-κανέλα-αμύγδαλα τα οποία, έχουμε ανακατέψει. Τα βάζουμε σε βάζα, με πίεση, σε σειρές βάζοντας ανάμεσα λίγα φύλλα δάφνης για άρωμα και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ψηλό και κλείνουμε το βάζο.

Εκτέλεση

Αντί για σύκα φρέσκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατ’ ευθείαν ξερά σύκα. Τα βάζουμε για λίγο στο φούρνο να μαλακώσουν, τα χαράζουμε από το κοτσάνι μέχρι κάτω, τα ανοίγουμε λίγο, βάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε με ένα άλλο ανοιγμένο σύκο από πάνω σαν σάντουιτς. Τα χτυπάμε λίγο με το γουδοχέρι να κολλήσουν μεταξύ τους και τα βάζουμε σε σειρά σε ένα ταψί.
Ψήνουμε για λίγο μέχρι να ροδίσουν στους 170ο . Αφήνουμε να κρυώσουν και τοποθετούμε σε βάζα ως άνω. Ενδιάμεσα μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με μαστίχα Χίου σε σκόνη. (τη χτυπάμε στο γουδί με λίγη ζάχαρη, για να μη κολλάει). Καταναλώνουμε μετά 15 ημέρες.