ΣΥΚΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕΛΩΜΕΝΑ

Υλικά
  • 2 κιλά σύκα φρέσκα ώριμα
  • 1 ½ κιλό ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές μέλι ανθόνερο όχι σκούρο
  • Όσα σύκα είναι, τόσα κομμάτια καρύδι ψίχα
  • 6 φύλλα αρμπαρόριζα
Εκτέλεση

Πλένω προσεκτικά τα σύκα. Ρίχνω τη μισή ζάχαρη σε φαρδιά κατσαρόλα, τοποθετώ τα σύκα με το κοτσάνι προς τα πάνω, καλό είναι να είναι μια στρώση στη κατσαρόλα. Καλύπτω με την υπόλοιπη ζάχαρη και ραντίζω με το νερό και αφήνω έτσι, μια νύχτα. Βράζω σε σιγανή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το πρώτο βρασμό. Στη συνέχεια, βράζω σε μέτρια θερμοκρασία σκεπασμένη τη κατσαρόλα για περίπου 10 ‘. Αφήνω έτσι, για μια νύχτα. Βάζω σε κάθε σύκο, ένα κομμάτι καρύδι, προσθέτω την αρμπαρόριζα, το μέλι και βράζω ξανά να πάρουν 2-3 βρασμούς.
Αφήνω να κρυώσει το γλυκό και γεμίζω γυάλινα βάζα. Διατηρούνται στο ψυγείο 9-10 μήνες. Το βράσιμο είναι ανάλογα με τι σύκα έχουμε.