ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ

Υλικά
  • 2 κιλά μαλακό αλεύρι
  • 2 ποτήρια παρθένο Ελαιόλαδο Μάνης, εκλεκτής ποιότητας
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 650 γραμ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 5 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 50 γραμ. μαγιά φούρνου
Εκτέλεση για τη ζύμη

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ζυμώνουμε το προζύμι καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να «ανέβει».
Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι. Πάντα κοσκινίζουμε το αλεύρι γιατί γίνεται πιο αφράτο.
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη σε ένα μπόλ πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι, το γιαούρτι και το προζύμι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, συνεχίζοντας το ζύμωμα, μέχρι να γίνει η ζύμη μας απαλή και να ξεκολλάει από τα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Υλικά
  • 2 κιλά μυζήθρα Μανιάτικη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 βανίλιες άρωμα
  • 4 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο, αρωματικό Ταϋγέτου
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • ½ κουταλιά κανέλα
  • 1 κουταλιά βούτυρο αγνό μανιάτικο λιωμένο
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους αυγών με 2-3 κουταλιές νερό χτυπημένους και σουσάμι για να αλείψουμε την επιφάνεια στα σκαλτσούνια
Εκτέλεση για τη γέμιση

Χτυπάμε πολύ καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο, προσθέτουμε τους 2 κρόκους αυγών, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, ½ κουταλιά κανέλα και τέλος το μέλι.
Ανακατεύουμε καλά το μίγμα προσθέτοντας τη μυζήθρα.

Εκτέλεση

Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια. Παίρνουμε ένα- ένα και το ανοίγουμε με το πλάστη σε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα ή στρογγυλά μικρά κυκλάκια με κουπ- πατ, ή αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε ως οδηγό ένα πιατάκι από φλιτζάνι του καφέ.
Παίρνουμε με ένα υγρό κουταλάκι, γέμιση και τη βάζουμε στο κέντρο του κάθε κύκλου ή τετραγώνου. Διπλώνουμε τα στρογγυλά σκαλτσούνια σε μισοφέγγαρο «τσιμπώντας» τη ζύμη γύρω – γύρω με τις μύτες ενός πιρουνιού για να κλείσουν καλύτερα, αλλά και να κάνουμε σχεδιάκια. Τα τετράγωνα σκαλτσούνια διπλώνουμε σε δυο φύλλα από τις αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δυο φύλλα. Πριν κλείσουμε το κάθε κύκλο ή τετράγωνο, αλείφουμε την άκρη του με λίγο νερό.