ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

Υλικά
  • 1 ½ κιλό χόρτα άγρια του βουνού-Ταϋγέτου
  • Αλάτι (από τις φυσικές αλυκές της Τραχήλας)
  • Φημισμένο παρθένο Ελαιόλαδο Μάνης, εκλεκτής ποιότητας
  • Λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση

Πρώτα καθαρίζουμε πολύ καλά από ξερά ή κίτρινα φυλλαράκια ή σκουπιδάκια τα άγρια χόρτα. Τα πλένουμε αρκετά χέρια μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και το βάζουμε να βράσει. Δεν αλατίζουμε το νερό γιατί κιτρινίζουν τα χόρτα.
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε τα χόρτα και τα πιέζουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κανά – δυο φορές. Τα χόρτα πρέπει να κρατάνε λίγο, μην τα αφήσουμε να λιώσουν. Τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Σερβίρουμε με λίγο αλάτι, λίγο λάδι και μπόλικο λεμονάκι.

Μια συμβουλή:
Κρατάμε το ζουμί που έβρασαν τα χόρτα και το πίνουμε ζεστό με μπόλικο λεμόνι… είναι θαυμάσιο και γευστικό… αποτελεί δε, και ένα εξαιρετικό διουρητικό και καθαριστικό του αίματος.