ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΜΥΖΗΘΡΑ

Εκτέλεση

Για να μαγειρέψουμε τα ρεβίθια πρέπει να τα μαλακώσουμε από το βράδυ. Εάν όμως δεν το έχουμε κάνει, μπορούμε όπως και τα φασόλια, να τα βάλουμε να πάρουν μια βράση και να τα αφήσουμε για περίπου δυο ώρες στο καυτό νερό. Και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.
Βάζουμε λοιπόν, κατά προτίμηση ρεβίθια με φλοίδα, να βράσουν μαζί με δυο τρία μεγάλα κρεμμύδια, ένα με δυο πράσα ψιλοκομμένα, τρις τέσσερις σκελίδες σκόρδο και από ένα κουταλάκι μπούκολο και κόλιαντρο. Αφού βράσουν καλά, μαλακώσουν και χυλώσουν, προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη Ταϋγέτου και φρέσκο λάδι.
Σερβίρουμε με φρέσκο λεμόνι.

Πως φτιάχνουμε τα ρεβίθια που μας έμειναν, με τραχανά:
Βράζουμε ξινό τραχανά, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και κρόκο Κοζάνης. Όταν βράσει και είναι και λίγο πηχτός, τον ανακατεύουμε με τα ρεβίθια και προσθέτουμε μυζήθρα. Το θεϊκό είναι, να τηγανίζουμε και λίγο ψωμί και να το κόψουμε μπουκιές μέσα. Οι ελιές και το τυρί, και βέβαια, ταιριάζουν απόλυτα.