ΠΡΟΖΥΜΙ

Υλικά
  • 200 γρ. αλεύρι κατηγορίας ‘Π’
  • 8 γρ. νωπή μαγιά
  • 100 γρ. νερό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε με το αλεύρι. Ομογενοποιούμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το αλάτι. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από το πάγκο εργασίας ή από τα τοιχώματα του ζυμωτηρίου, το σκεπάζουμε με βρεγμένη και στυμμένη πετσέτα και το διατηρούμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Το βγάζουμε, το ξαναζυμώνουμε και το διατηρούμε με τον ίδιο τρόπο για ½ ώρα ακόμα. Το τοποθετούμε στο ψυγείο και μετά από 2 ημέρες που θα έχει ξινίσει, το χρησιμοποιούμε ως προζύμι (διογκωτικό). Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, όταν θα χάσει τον όγκο του και θα αφυδατωθεί.