ΠΕΤΟΥΛΕΣ Ι

Υλικά
  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κούπες νερό
  • 1 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλεύρι και το ρίχνω σε βαθύ μπολ. Κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω το νερό και το αλάτι. Ανακατεύω με το σύρμα (αυτό που δέρνω τ’ αυγά) έτσι ώστε να πετύχω ένα λείο αραιό χυλό και να μην έχει το αλεύρι σβολάκια. Ζεσταίνω το αντικολητικό τηγάνι και το αλείφω με ελαιόλαδο. Τις πέτουλες τις έψηναν στη φωτιά με τα ξύλα αντί για τηγάνι στην «αξίνα», η οποία είναι από ατσάλι, που έφτιαχνε ο σιδεράς και έχει το μέγεθος της αξίνας που τη χρησιμοποιούσαν μόνο να ψήνουν τις πέτουλες. Έβαζαν τη σιδεροστιά πάνω στη φωτιά με τα ξύλα και πάνω στη σιδεροστιά τυν αξίνα. Μόλις ζεσταινόταν την άλειφαν με ελαιόλαδο, έριχναν δυο κουταλιές χυλό στην άκρη της αξίνας και με μια βέργα ξύλινη λεπτή άπλωναν το χυλό σε όλη την »αξίνα». Ώσπου να απλώσουν το χυλό, η πέτουλα είχε ψηθεί. Τις έβαζαν σε ένα ταψί και τις σκέπαζαν. Το πάχος της πέτουλας ήταν όπως το πάχος που έχει το τσιγαρόχαρτο.
Όταν ήταν να φάνε ζέσταιναν λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι βουτούσαν μέσα μια– μια τη πέτουλα, τη τοποθετούσαν σε πιατέλα μια πάνω στην άλλη πασπαλίζοντας τη κάθε μια, με μυζήθρα. Με το τρόπο αυτό, οι πέτουλες θέλουν τέχνη να πετύχουν. Τώρα, τις πέτουλες στις φτιάχνω σε αντικολλητικό τηγάνι. Ζεσταίνω το τηγάνι το αλείφω με ελαιόλαδο, ρίχνω 2 κουταλιές χυλό (ανάλογα το μέγεθος του τηγανιού) κουνάω να πάει παντού και γυρίζω εάν χρειαστεί και από την άλλη πλευρά. Στο ψήσιμο θέλουν προσοχή. Αφού ψηθούν το χρώμα τους να είναι λευκό. Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια όπως σε αυτές που ψήνονται στην «αξίνα».
Ο χυλός να είναι λίγο πιο αραιός από αυτόν για τις κρέπες.