ΠΕΤΙΜΕΖΟΠΙΤΑ

Υλικά
  • 1 κούπα ελαιόλαδο Μεσσηνιακό έξτρα παρθένο
  • 1 κούπα πετιμέζι σταφυλιού παχύρευστο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ κουταλιά σόδα για γλυκά
  • ¼ κούπα κονιάκ
  • ½ κούπα νερό
  • ½ κουταλιά κοφτή κανέλα σκόνη
  • ½ κουταλιά κοφτή γαρύφαλλο
  • ½ κούπα σύκα ξερά Μεσσηνίας μουλιασμένα στο νερό για 3-4 ώρες
  • 3 κούπες αλεύρι μαλακό ή και λιγότερο
Υλικά
  • ½ κούπα άχνη ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σκόνη κανέλα
Εκτέλεση

Κοσκινίζω το αλευρι μαζί με τη σόδα. Άλλος τρόπος για τη σόδα είναι, να τη διαλύσω στο κονιάκ. Βράζω το νερό με τη κανέλα για 2 ’ και αφήνω να κρυώσει λίγο. Στο μίξερ χτυπάω όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, τα σύκα και το ξύσμα. Για 2 ’ προσθέτω το αλευρι σιγά- σιγά και χτυπάω για 2 ’ ακόμη να ενωθούν τα υλικά. Κλείνω, προσθέτω το ξύσμα, τα σύκα, τα οποία έχω περάσει από λίγο αλευρι, ανακατεύω για λίγο, αδειάζω σε λαδωμένη φόρμα μεγάλη μακρόστενη για κέϊκ. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180ο C για 45 ‘ ανάλογα με το φούρνο. Κρατάω πάντα λίγο αλεύρι στην άκρη διότι εάν έχει πολύ γλουτένη θέλει λιγότερο απ’ ότι λέει η συνταγή. Η ζύμη να είναι ρευστή όπως του κέϊκ.
Αφού κρυώσει πασπαλίζω με την άχνη ζάχαρη και κάνω ρόμβους με τη κανέλα.