ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΙΙΙ

Υλικά
  • Σταφύλια ώριμα
  • Στάχτη
Εκτέλεση

Παίρνοντας το μούστο από τα σταφύλια, τον στραγγίζουμε και στο δοχείο που τον περιέχει μετράμε με το γράδο τα σάκχαρα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στη σωστή παρασκευή του. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλισίβα(στάχτη πέντε κουταλιές σούπας ανά λίτρο μούστου) από καλάμι, ή πουρνάρι, ή πλάτανο ή ασφάκα για να σταματήσει η ζύμωση, Αφού μείνει 1-2 ημέρες με τη στάχτη στραγγίζουμε το διάλυμα, το αδειάζουμε σε δοχείο και αρχίζει το βράσιμο. Σταματάμε το βράσιμο, όταν έχει μείνει στο δοχείο τόση ποσότητα, όση ήταν ο αριθμός που μας έδειξε το γράδο. Εάν π.χ. το γράδο έδειξε 15 βαθμούς και βάλουμε στην κατσαρόλα ένα λίτρο, το πετιμέζι που θα πάρουμε πρέπει να είναι 150 μιλιλίτρα (ml). Αυτό μας δείχνει ότι εξατμίστηκε όλο το νερό και έμειναν μόνο τα σάκχαρα. Διατηρείται σε γυάλινα δοχεία.