ΠΕΤΙΜΕΖΙ II

Υλικά
  • 5 κιλά μούστο (1 κιλό περίπου πετιμέζι)
  • 3-4 κουταλιές σούπας στάχτη λευκή κοσκινισμένη (να είναι καθαρή και να μην έχει κάρβουνα και ξύλα) την οποία τοποθετούμε σε ένα πανάκι λεπτό το οποίο το δένουμε.
Εκτέλεση

Ανάβουμε τη φωτιά, τοποθετούμε το μούστο μαζί με τη στάχτη σε έναν τέτζερι και το βάζουμε πάνω στην φωτιά. Μετά από μια ώρα περίπου δηλ. όταν ο μούστος αρχίσει να καθαρίζει βγάζουμε τη στάχτη. Συνεχίζει να βράζει μέχρι να αρχίσει να γλυκαίνει οπότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε αυτή τη φάση παίρνουμε όσο μούστο (μεσοπέτμεζο) χρειαζόμαστε για τη μουσταλευριά και το υπόλοιπο το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο τέτζερι να κατακάτσει η στάχτη για 12 ώρες (μια νύχτα). Την επόμενη μεταφέρουμε το καθαρό μεσοπέτμεζο σε ένα άλλο τέτζερι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μελώσει. Μπορούμε να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο βάζοντας μια κουταλιά της σούπας σε ένα πιατάκι με το δάκτυλο μας τραβάμε μια γραμμή σχηματίζοντας ένα «ποταμάκι» που δεξιά και αριστερά έχει πετιμέζι. Αν το πετιμέζι δεν κλείσει το ποταμάκι τότε είναι έτοιμο.
Τοποθετούμε το έτοιμο πετιμέζι μόλις κρυώσει σε γυάλινα μπουκάλια ή βαζάκια τα οποία κλείνουμε πολύ καλά.