ΠΕΤΙΜΕΖΙ I

Υλικά
  • 20 κιλά χυμό σταφυλιών ( μούστο)
  • 4 κούπες τσαγιού στάχτη κοσκινισμένη
Εκτέλεση

Ρίχνω το μούστο και τη στάχτη σε ένα δοχείο κατά προτίμησης ανοξείδωτο και αφήνω 3-4 ώρες έτσι. Στη διάρκεια αυτή, θα μαζεύει αφρό πάνω και τον αφαιρώ. Σουρώνω σιγά – σιγά, βάζοντας στο σουρωτήρι ένα λεπτό πανί ή τούλι και προσέχω να μείνει η στάχτη στο δοχείο. Ρίχνω το μούστο σε μεγάλη κατσαρόλα και βράζω σε μέτρια φωτιά 3 ώρες περίπου μέχρι να γίνει ο μούστος παχύρρευστος και γλυκός, το 1/3 της αρχικής ποσότητας. Έτσι λέγεται σιρόπι-πετιμέζι. Η άλλη περίπτωση είναι να μείνει το ½ της αρχικής ποσότητας.
Ο μούστος να είναι από γερά, ώριμα, καλά και διάφορες ποικιλίες και χρώματα σταφύλια.