ΠΑΣΤΟ ΜΕ ΚΡΙΤΑΜΑ

Τα κρίταμα είναι αυτοφυή στα βράχια της παραλίας όπου διαβρέχονται με το νερό της θάλασσας ως εκ τούτου πάντοτε πράσινα και γεμάτα ιώδιο και μεταλλικά στοιχεία.

Υλικά (2 μερίδες)
  • Κρίταμα τα φύλλα και τρυφεροί βλαστοί περίπου 250 γρ.
  • 300 γρ. σύγκλινο Μάνης ή παστό
Εκτέλεση

Βάζουμε τα κρίταμα σε νερό και μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το σύγκλινο να ψηθούν μαζί. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν και μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι με λάδι σε κρέμα ως εξής. Για να πάρουμε όλα τα στοιχεία βιταμινών του καρπού.

Εκτέλεση

Βάζουμε ολόκληρο το λεμόνι στο μπλέντερ (μαζί οι φλούδες και σπόροι) κομμένο στα 4 με λίγο λάδι. Η κρέμα που βγαίνει είναι θεσπέσια, πλήρης βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα και αρτύζει όλα τα φαγητά: σαλάτες, ψάρι, χόρτα, κλπ.
Αντικαθιστά πλήρως τις “μαγιονέζες” που είναι αγοραστές και περιέχουν πολλά συντηρητικά.
Τα κρίταμα συντηρούνται όλο τον χρόνο εντός πλαστικών μπουκαλιών νερού με απλό θαλασσινό νερό. Χωρίς ψυγείο για χρόνια. Τρώγονται πολύ ως gourmet πιάτο στις Σπέτσες, Ύδρα, Πήλιο, Αλόννησο όπου είναι και το προϊόν πώλησης των συλλόγων γυναικών της περιοχής. Πωλείτο και σε μαγαζιά υγιεινής διατροφής (βιολογικά).