ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΦΥΛΛΑ

Υλικά
  • 500 γραμ. αλεύρι για ζύμη
  • 2 κουταλιές εκλεκτό παρθένο Ελαιόλαδο Μεσσηνίας
  • 1 κουταλιά αρωματικό ξύδι Μεσσηνίας εξαιρετικής ποιότητας
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 φακελάκι μπέϊκιν – πάουντερ
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το φακελάκι μπέϊκιν – πάουντερ. Βάζουμε λίγο αλεύρι σε ένα μπόλ. Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί, ρίχνοντας λίγο–λίγο το αλεύρι και το χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη και ελαστική, προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειαστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ανάλογα με τα φύλλα που θα χρειαστούμε. Αλευρώνουμε τα μπαλάκια το καθένα χωριστά και τα βάζουμε το ένα πλάι στο άλλο σε ένα ταψάκι και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα. Αφήνουμε η ζύμη να ξεκουραστεί για δυο ώρες.
Ανοίγουμε με το πλάστη τα μπαλάκια ένα–ένα σε πολύ λεπτά φύλλα επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα αν πασπαλίσουμε την επιφάνεια με αλεύρι «νισεστέ».
Για να γλιτώσουμε κόπο και χρόνο, ανοίγουμε πρώτα τα μπαλάκια σε μικρά φυλλαράκια. Στοιβάζουμε τρία–τρία τα φυλλαράκια αλείφοντας τα ενδιάμεσα με μπόλικο ελαιόλαδο και μετά όπως είναι τα τρία–τρία τα φυλλαράκια μαζί, τα ανοίγουμε φύλλο. Στο ψήσιμο τα φύλλα ξεχωρίζουν. Τα φύλλα είναι νόστιμα και τραγανά.