ΟΜΑΤΙΑ

Υλικά
  • 10 έντερα από χοιρινό
  • 1 κιλό σιτάρι κομμένο (πλιγούρι)
  • Μισό πνευμόνι από χοιρινό
  • 5-6 μάτσα λέχουρδες (μυρωδικά του βουνού)
  • 1 κιλό καυκαλίδες (μυρωδικά του βουνού)
  • 2 κουταλιές σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 κουταλιές σούπας μπαχάρι
  • Πιπέρι
  • Λίγη κανέλα
  • 2 κούπες λάδι
  • Αλάτι
  • Ψιλοκομμένη φλούδα από 2-3 πορτοκάλια
Εκτέλεση

Πλένουμε τα έντερα καλά και τα γυρίσουμε από την άλλη όψη. Τα βάζουμε λίγη ώρα με αλάτι και λίγο ξύδι να καθαρίσουν καλά. Μετά βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2-3 λίτρα νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το σιτάρι και το ανακατεύουμε συνέχεια για 10 λεπτά. Το αφήνουμε 3-4 ώρες μέχρι να πήξει.
Στη συνέχεια βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το λάδι με τις λέχουρδες, τις καυκαλίδες, το πνευμόνι ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε. Κατόπιν ρίχνουμε σε μία λεκάνη όλα μαζί τα μπαχαρικά, το πορτοκάλι, το αλάτι, το πιπέρι και το μισό λάδι.
Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε τα έντερα χωρίς να τα πιέζουμε πολύ (με ειδικό χωνάκι). Τέλος τα βάζουμε στο ταψί και τα τρυπάμε με μυτερό μαχαίρι πολύ καλά για να μη σπάσουν.
Ρίχνουνε 2 ποτήρια νερό, λίγο λάδι σε κάθε ταψί και τα ψήνουμε στους 250° βαθμούς για 2-3 ώρες.

Σημείωση

Στα μέσα του ψησίματος πρέπει να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά για να πάρουν χρώμα και να τα τρυπήσουμε πάλι.