ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

Υλικά
  • 1 κιλό κιμάς
  • 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
  • ½ κουταλίτσα του γλυκού κύμινο
  • Ελάχιστο άσπρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι αγγουράκι
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 ψιλοκομμένη τομάτα
  • 3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 3 αυγά
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • Χυμό 1 λεμονιού (φρέσκο)
  • Φύλλα άμπελος ή μαρούλι ή λάπατο
Εκτέλεση

Αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε όλα τα υλικά, πλένουμε 5 φορές και το ρύζι μας, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, το μάραθο και τον άνηθο. Αναμειγνύουμε το κιμά, το ρύζι, το πιπέρι, το αλάτι, όλα μαζί και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε.
Μόλις τελειώσουμε τα σκεπάζουμε τα βάζουμε σε συντήρηση στο ψυγείο 3 ώρες και ξεβράζουμε τα φύλλα μας ελάχιστα και βγάζουμε τη γέμιση από το ψυγείο. Παίρνουμε ένα πιάτο καθαρό και ένα κουτάλι της σούπας, βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο, το ακουμπάμε σε μια καθαρή πετσέτα στο τραπέζι μας και αρχίζουμε παίρνοντας ένα ένα φύλλο και απλώνοντας το πιάτο το καθαρό και τοποθετούμε μια κουταλίτσα στο κάθε φύλλο, διπλώνοντας σαν φάκελο δηλ. αφού διπλώσουμε τις 2 άκρες πιάνουμε τη τρίτη άκρη και ρολάρουμε σφιχτά το ντολμαδάκι.
Αφού έχουμε στρώσει μερικά φύλλα κάτω κάτω στη κατσαρόλα μας, βάζουμε τα ντολμαδάκια μας γύρω-γύρω και τα σκεπάζουμε, ρίχνοντας βρασμένο νερό (αφού το έχουμε βράσει ξεχωριστά) και 1 κουταλίτσα βούτυρο ή λάδι και βράζουμε 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά και στο τέλος ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και το αυγοκόβουμε.