ΜΠΡΙΑΜ

Υλικά
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 2 κιλά ντομάτες
  • Δυόσμο
  • Μάραθο (5-6 κλάρες)
  • Λίγο βασιλικό
  • Λίγο κρασί
  • 4-5 κρεμμύδια
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κούπες λάδι
  • Αλατοπίπερο
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυριστικά και σε ροδέλες το κρεμμύδι, το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 1 ποτήρι κρασί, το χυμό του πορτοκαλιού και την φλούδα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε τις κλάρες από το μάραθο στο πάτο της γάστρας και ρίχνουμε πάνω όλα τα υλικά, κατόπιν κόβουμε τις ντομάτες και βάζουμε τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο για 6 λεπτά σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες. Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε το φούρνο ρίχνουμε πάνω τυρί φέτα αλλιώς αν νηστεύουμε συνοδεύεται με ελιές.