ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Υλικά
  • 2 κιλά αλεύρι σκληρό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού χοιρινό λίπος (όσοι είχαν αντί για λίπος χοιρινό χρησιμοποιούσαν βούτυρο ζωικό)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • Νερό χοχλαστό, όσο πάρει το αλεύρι
Εκτέλεση

Το αλεύρι το έχουμε κοσκινίσει μέσα σε ένα δοχείο, ώστε να χωράει. Ρίχνουμε το αλάτι και λίγο λίγο το χοχλαστό νερό, ανακατεύοντας με τη ξύλινη κουτάλα, να γίνει μια μαλακή ζύμη. Παίρνουμε λίγο λίπος ή βούτυρο με τα χέρια μας και ζυμώνουμε ώστε να ανακατευτεί το λίπος. Πλάθουμε, το ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα απλώνουμε με τη παλάμη μας σ’όλο το ταψί και κάνουμε δαχτυλιές ώστε να μην ξεπερνά τα 5 εκατοστά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω. Το βγάζουμε από το φούρνο. Κόβουμε με τα χέρια κομμάτια ακανόνιστα και προσθέτουμε το υπόλοιπο λίπος ή βούτυρο και το λάδι καθώς και τη ζάχαρη, έτσι καυτό όπως είναι.
Είναι έτοιμη η Μπουκουβάλα.