ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΟΤΡΙΒΙΟΥ

Υλικά
  • 4 μεγάλα κομμάτια παστό μπακαλιάρο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • ½ κιλό πατάτες μικρές ολόκληρες (με τη φλούδα)
  • 1 κούπα λάδι Καλαμών
  • 250 γρ. μαύρες ελιές Καλαμών
  • 1 κουτ. Σούπας αλάτι χοντρό
Εκτέλεση

Έχουμε βάλει το μπακαλιάρο σε νερό για 24 ώρες να ξαρμυρίσει.
Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό και συγχρόνως ψήνουμε τον μπακαλιάρο στα κάρβουνα. Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες τις στρώνουμε σε ένα ανοξείδωτο δίσκο ή πυρές και τις πιέζουμε ελαφρά να ανοίξουν, Τις πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και τις βάζουμε στο φούρνο να γκρατιναριστούν (περίπου 10’). Όταν ροδοκοκκινίσουν τις βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε επάνω το μπακαλιάρο που έχουμε ψήσει. Σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστός ο μπακαλιάρος και οι πατάτες.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα, περιχύνουμε με αυτά το μπακαλιάρο με τις πατάτες.
Προσθέτουμε από πάνω και τις ελιές Καλαμών ολόκληρες.