ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΑΒΟΡΙ

Υλικά
  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό
  • 1 κιλό φρέσκες ντομάτες ώριμες από τον κάμπο του Πετροχωρίου
  • Ένα φλιτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
Εκτέλεση

Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μέτριες μερίδες και τον τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με 3 κιλά νερό (18-20 ώρες πριν το μαγείρεμα). Δηλαδή το βάζουμε από βραδύς στο νερό, το πρωί αλλάζουμε το νερό και το μαγειρεύουμε το μεσημέρι.
Τέλος καθαρίζουμε το μπακαλιάρο από τα λέπια, τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε στο στραγγιστήρι.
Πλένουμε τις πατάτες και ψιλοκόβουμε στον τρίφτη(παλαιότερα ήταν τα παραδοσιακά ξύλα, στην συνέχεια ήταν το πετρογκάζ και σήμερα είναι οι ηλεκτρικές κουζίνες), εν τω μεταξύ αλευρώνουμε το μπακαλιάρο και τον τοποθετούμε στο τηγάνι μόλις το λάδι έχει κάψει. Μόλις ο μπακαλιάρος ροδίσει-ψηθεί και από τις δυο μεριές τον τοποθετούμε σε μια πιατέλα (εάν δεν θέλουμε τα πολλά λάδια βάζουμε χαρτί κουζίνας και μετά το μπακαλιάρο).
Παίρνουμε με μια ρηχή κουτάλα το καθαρό τηγανισμένο λάδι (χωρίς τα τρίμματα του αλευριού) και το τοποθετούμε σε ένα βαθύ τηγάνι.
Ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο μέσα στο λάδι και το τοποθετούμε στη φωτιά, στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε τη ντομάτα να βράσει περίπου 10 λεπτά και τοποθετούμε το μπακαλιάρο να βράσει με την ντομάτα για άλλα 10’ περίπου (στο ενδιάμεσο τον γυρίζουμε) μέχρι να μείνει η ντομάτα με το λάδι να έχουν φύγει όλα τα υγρά.
Στο φαγητό αυτό δεν βάζουμε αλάτι από την αρχή, Δοκιμάζουμε στο τέλος και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι, ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός.
Μπορεί να συνοδευτεί με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές.