ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά
  • 1 φελί μπακαλιάρος παστός
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • ½ κιλό μπάμιες και 5-6 πιπεριές κέρατα
Για την σάλτσα
  • 3 κιλά ντομάτες ώριμες
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • Λόγο βασιλικό
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωνάρι ρίγανη
  • 2 πιπεριές
  • Ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ξαρμυρίζουμε το μπακαλιάρο αφού τον κόψουμε κομμάτια ανάλογα το πάχος 24-36 ώρες και αλλάζουμε το νερό 4-5 φορές. Προσέχουμε το καλοκαίρι να βάζουμε παγωμένο νερό ή μπουκάλι με πάγο για να μη μυρίσει και βάζουμε τα κομμάτια πάνω σε ένα σουρωτήρι για να κατακάθεται το αλάτι. Κατόπιν το καθαρίζουμε από τα λέπια, το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Αλευρώνουμε τα κομματάκια και τον τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά και μπόλικο λάδι μέχρι να πάρει χρώμα.
Κατόπιν κρατάμε λίγο λάδι, αφού το στραγγίσουμε για να το βάλουμε στην σάλτσα. Στο υπόλοιπο λάδι τηγανίζουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις μπάμιες και τις πιπεριές και τα βάζουμε με σειρά στη γάστρα.
Κατόπιν φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας αφού βράσει λίγο ρίχνουμε όλα τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε το λάδι που είχαμε κρατήσει από το μπακαλιάρο, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε τη σάλτσα στην γάστρα και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Συνοδεύεται με ελιές ή τυρί και για σαλάτα μπορούμε να φτιάξουμε αντράκλα με αγγούρι, ξύδι, κρεμμύδι, κάπαρη και ελιές.