ΜΟΥΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Εκτέλεση

Παίρνουμε χυμό από σταφύλια, μούστο και αμέσως μετά το λιώσιμο πριν πάρει βράση (ζύμωση) του ρίχνουμε σε αναλογία 5 κιλά μούστο, 3 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη από ξύλα, κατά προτίμηση από κληματόφυλλα ή κληματόβεργες και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η στάχτη. Αφήνουμε για 10-12 ώρες και βάζουμε στη φωτιά να πάρει μερικές βράσεις προσέχοντας να μη φουσκώσει και χυθεί ο μούστος.
Ξαφρίζουμε και στραγγίζουμε. Παίρνουμε ένα ξελαμπικαρισμένο χυμό, τον περνάμε από τουλουπάνι και τον βάζουμε να βράσει. Αφήνουμε να φθάσει στη γλυκύτητα που θέλουμε για να γίνει ή μουσταλευριά. Κρατάμε τη ποσότητα που θέλουμε για τη μουσταλευριά και αφήνουμε το υπόλοιπο να βράσει, ξαφρίζοντας πότε-πότε και παίρνουμε το γλυκό, πυκνό, λαμπερό παρασκεύασμα το πετιμέζι, το οποίο διατηρείται σε πήλινες λαγήνες ή μπουκάλια όλο το χρόνο.
Αραιωμένο με νερό χρησιμοποιείται για μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, κέικ, γλυκά κουταλιού κ.λ.π.. Μη αραιωμένο σε γιαούρτι, παγωτά, κρέμες κ.λ.π.