ΜΟΣΧΑΡΙ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά
  • 1.200 γραμμ. Μοσχάρι κιλότο σε φέτες
  • 1 ½ κούπα ελαιόλαδο Μεσσηνίας εκλεκτής ποιότητας
  • 100 γραμμ. Μανιτάρια σε φέτες
  • 100 γραμμ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 100 γραμμ. πιπεριές ψιλοκομμένες (κόκκινη-πράσινη-κίτρινη)
  • 100 γραμμ. καρώτα σε κυβάκια
  • 100 γραμμ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα αλοιφή
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • Αρωματική Ρίγανη Ταϋγέτου
  • Θυμάρι Ταϋγέτου
  • Χυμός ενός λεμονιού
  • Αλάτι (από φυσικές αλυκές της Τραχήλας)
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ κούπα κρασί κόκκινο ξηρό Μεσσηνίας
Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα λαχανικά (μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές, καρώτα) με ½ κούπα ελαιόλαδο και τα σβήνουμε με χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Μόλις σωθεί το νερό τους, ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τη φρυγανιά και το τυρί. Αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι και το πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο θυμάρι. Το απλώνουμε, το αλείφουμε με τη μουστάρδα και τοποθετούμε επάνω το μίγμα των λαχανικών. Τυλίγουμε το μοσχάρι σε ρολό και το βάζουμε σε ειδικό δίχτυ για ρολό, (προμηθευτείτε το από το κρεοπώλη σας) ή το δένουμε με σπάγκο. Το βάζουμε στο ταψί με μια κούπα ελαιόλαδο και 2 ½ ποτήρια νερό και ½ κούπα κρασί κόκκινο ξηρό Μεσσηνίας. Το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 1,5 ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το γυρίζουμε και το ραντίζουμε με το ζουμί του. Εάν χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη, μπορούμε να προσθέσουμε, αλλά να είναι ζεστό, για να μη διακοπεί ο βρασμός. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε φέτες.

Αν θέλουμε πιο πικάντικη τη σάλτσα του ψητού μας, φτιάχνουμε την ακόλουθη «Λευκή Σάλτσα»
Μέσα στο χυμό δυο λεμονιών διαλύουμε καλά, 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι, 2 κουταλιές του γλυκού κον-φλάουρ και προσθέτουμε λίγο από τη σάλτσα του ψητού. Τη σάλτσα τη βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα επάνω στη φωτιά και την ανακατεύομε για λίγο να δέσει. Την περιχύνουμε επάνω στις φέτες του μοσχαριού.