ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΖΕΡΤΕΛΑ

Εκτέλεση

Το ζέρτελο είναι ένα είδος κορόμηλου. Τόσα χρόνια στη Μεσσηνίας δεν το γνώριζα, το είδα για πρώτη φορά στον Άγριλο.
Είναι κίτρινο όταν ωριμάσει και έχει το σχήμα του δαμάσκηνου. Το δέντρο ζερτελιά δεν αναπτύσσεται ιδιαίτερα, αλλά βγάζει πάμπολλα ζέρτελα.
Επειδή γίνονται (ωριμάζουν) όλα μαζί και δεν προφταίνουμε να τα φάμε, σκέφτηκα να τα κάνω μαρμελάδα.
Σας πληροφορώ έχει ιδιαίτερη γεύση και εξαιρετικό άρωμα. Μάζεψα λοιπόν όλα τα ζέρτελα, τα έπλυνα και τα έβαλα στην κατσαρόλα με λίγο νερό να βράσουν. Μόλις μαλάκωσαν, τα έσβησα περίμενα να κρυώσουν. Με τη χούφτα μου τα πίεζα να λιώσουν και αφαιρούσα το κουκούτσι και τη φλούδα. Όταν έμεινε μόνο η σάρκα τους, τα ζύγισα και έριξα την ανάλογη ζάχαρη (1 κιλό ζέρτελα-1 κιλό ζάχαρη). Τα σιγόβρασα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Στο τελείωμα έριξα μισό λεμόνι και μόλις κρύωσε την έβαλα σε βάζα.