ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά
  • 4 μέτριες στρογγυλές πατάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια
  • 3 πορτοκάλια κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • 2 κρεμμύδια μικρά ψιλοκομμένα
  • 7 Μανιάτικες μαύρες ελιές
  • 12 Μανιάτικες μικρές πράσινες (μάτσες) ελιές με θρούμπι
  • ½ κούπα φημισμένο παρθένο Ελαιόλαδο Μάνης, εκλεκτής ποιότητας
  • 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο αρωματικό ξύδι Μεσσηνίας, εξαιρετικής ποιότητας
  • 1 κουταλιά ρίγανη Ταϋγέτου
  • Αλάτι (από τις φυσικές αλυκές της Τραχήλας)
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη σαλάτα. Σε μια βαθουλή στρογγυλή πιατέλα βάζουμε τις βραστές πατάτες κομμένες σε κύβους, προσθέτουμε τα κομματάκια του πορτοκαλιού, το κρεμμύδι και τις ελιές. Αναμειγνύουμε πολύ καλά το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και ρίχνουμε το μείγμα στη σαλάτα πασπαλίζοντας τη, με την αρωματική ρίγανη του Ταϋγέτου, και όταν υπάρχουν, και ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Με δυο πιρούνια ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε τη σαλάτα με φρέσκο-ζυμωμένο Μανιάτικο σταρένιο ψωμί. Όταν είναι η εποχή της, και με φρέσκια νοστιμότατη Μανιάτικη μυζήθρα Ταϋγέτου.