ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ

Υλικά
  • 1 λάχανο μεγάλο αφράτο
  • ½ κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό παστός μπακαλιάρος (σφελί)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 κουταλάκι πελτές ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός 1 λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 αυγό
  • 3-4 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και αφαιρούμε την πέτσα. Για να ξαρμυρίσει τον βυθίζουμε σε μια λεκάνη με νερό για περίπου 15 ώρες και κατά διαστήματα αλλάζουμε το νερό. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό να βράσει και ζεματάμε το λάχανο. Στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια των φύλλων. Στη συνέχεια στραγγίζουμε και τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο σκεύος ανακατεύουμε τον μπακαλιάρο με το κρεμμύδι, το ρύζι, τον πελτέ ντομάτας, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Σε μία κατσαρόλα μεγάλη, παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και βάζουμε μία κουταλιά από το μείγμα και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας όλα τα περίσσια λαχανόφυλλα και πάνω τους λαχανοντολμάδες. Σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα γυάλινο πιάτο και ρίχνουμε 3-4 ποτήρια νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσει για περίπου 40’.
Φτιάχνουμε το αυγολέμονο χτυπώντας χωριστά το ασπράδι και μετά προσθέτουμε τον κρόκο, το λεμόνι, το νερό και περιχύνουμε στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.