ΛΑΛΑΓΓΙΑ IV

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • Μαγιά όσο 2 άσπαγα καρύδια
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 1 φλοίδα από κίτρινο πορτοκάλι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Εκτέλεση

Μέσα σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το λάδι και το τρίβουμε με τα χέρια ώσπου το λάδι να πάει παντού και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 3 ώρες. Κατόπιν σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 1 κιλό νερό, τη φλοίδα από το πορτοκάλι, τη δάφνη και το βράζουμε. Αφού βράσουν και βγάλουν και το άρωμά τους και κρυώσει το νερό, διαλύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό από το ήδη βρασμένο και το αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας τη κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Αφού ζυμωθεί και γίνει μια ωραία μπάλα προζυμιού, το σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος του. Παίρνουμε το ζυμάρι αυτό, και πάνω σε ξύλινο τραπέζι, πλάθουμε το ζυμάρι σε διάφορα σχήματα που θέλουμε. Το πάχος του λαλαγγιού θα πρέπει να έχει το πάχος ενός στυλό.
Το ζυμάρι αυτό, το διπλώνω στα τρία. Τέλος σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 κιλό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Μέσα στο καυτό λάδι ρίχνουμε 4-5 λαλάγγια, αφού ροδίσουν καλά, τα βγάζουμε από το καυτό λάδι με 1 τρυπητό. Αφού κρυώσουν τα λαλάγγια, τρώγονται με τυρί ή κατά προτίμηση με σκληρό τυρί.