ΛΑΛΑΓΓΙΑ Ι

Υλικά
  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ποτήρια ελαιόλαδο Μεσσηνιακό έξτρα παρθένο
  • ½ κιλό προζύμι ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά 9 γραμ. το καθένα
  • 1 κουταλιά κοφτή αλάτι ψιλό
  • ½ κουταλάκι κανέλα σκόνη
  • ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
  • 2 κουταλιές λευκό σουσάμι
  • Νερό χλιαρό, όσο πάρει
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση

Σε λεκάνη ζυμώματος ανακατεύω μια κούπα αλεύρι, το προζύμι ή τη μαγιά και ανάλογο νερό, να γίνει ένας πηχτός χυλός, αφήνω σκεπασμένο μια ώρα να φουσκώσει. Τρίβω το αλεύρι με το ελαιόλαδο καλά, προσθέτω τα υπόλοιπα ανακατεύω, κάνω μια λακκούβα στη μέση ρίχνω τη φουσκωμένη ζύμη και το νερό σιγά-σιγά, ζυμώνοντας ώστε να πετύχει μια ζύμη ελαστική όπως του ψωμιού.
Σκεπάζω με τραπεζομάντιλο και κουβέρτα. Αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει καλά 1-5 ώρες. Παίρνω μικρές μπαλίτσες όσο το μέγεθος δαμάσκηνου, πλάθω λεπτά κορδόνια και σχηματίζω τα λαλάγγια. Απλώνω σε τραπεζομάντιλο, μέχρι να φτιάξω όλη τη ζύμη. Αφήνω για μια ώρα να φουσκώσουν ξανά.
Σε κατσαρόλα φαρδιά ρίχνω το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά αφήνω να κάψει. Τηγανίζω δυο – δυο, προσέχοντας να κάνουν χρώμα ρόδινο και να είναι τραγανά. Διατηρούνται τουλάχιστον 10 ημέρες.