ΛΑΓΟΣ Ή ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΠΡΑΣΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Υλικά
  • 1 Λαγός ή Κουνέλι κομμένο σε μερίδες
  • 1 κούπα φημισμένο παρθένο Ελαιόλαδο Μεσσηνίας, εκλεκτής ποιότητας
  • 2 πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε ροδέλες
  • 6 πράσα κομμένα σε ροδέλες (μόνο το άσπρο τμήμα)
  • 7 κρεμμύδια μικρά ξερά ολόκληρα Μεσσηνιακής Γης
  • 7 δαμάσκηνα χωρία κουκούτσι
  • Αλάτι (από τις φυσικές αλυκές της Τραχήλας)
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ κούπα καρύδια. Τα προσθέτουμε στο τέλος στη σάλτσα
Μαρινάτα
  • 2 κούπες κόκκινο αρωματικό ξύδι Μεσσηνίας, εξαιρετικής ποιότητας
  • ½ κούπα Ελαιόλαδο Μεσσηνίας, εκλεκτής ποιότητας
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένα σε φέτες
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • Θυμάρι Ταϋγέτου
  • Αρωματική Ρίγανη Ταϋγέτου
  • Μερικοί κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • Μερικά σπόρια από ξερό κόλιαντρο
Εκτέλεση

Κόβουμε το Λαγό ή το Κουνέλι σε τεμάχια, το πλένουμε και το βάζουμε από το βράδυ σε μια λεκάνη να μαριναριστεί με το ξύδι, το κρασί και ½ κούπα ελαιόλαδο. Μέσα στη μαρινάδα ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, το δεντρολίβανο, τις σκελίδες σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη, τους κόκκους πιπεριού και τα σπόρια από ξερό κόλιαντρο. Φροντίζουμε τα τεμάχια του Λαγού ή Κουνελιού να σκεπάζονται καλά.
Την άλλη ημέρα, στραγγίζουμε το Λαγό ή το Κουνέλι, το βάζουμε στο ταψί και το αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα λαχανικά, (κρεμμύδια, πράσα, πιπεριές), τα δαμάσκηνα, 1 κούπα ελαιόλαδο και τη μαρινάδα στραγγισμένη και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40΄ λεπτά, βρέχοντάς τον πότε- πότε με τη σάλτσα του. Τα καρύδια τα προσθέτουμε στο τέλος στη σάλτσα.
Ο Λαγός χρειάζεται λίγο περισσότερο ψήσιμο.