ΛΑΓΑΝΑ

Υλικά
  • ½ κιλό αλεύρι
  • Νερό
  • Αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 1 κύβο νωπή μαγιά
  • Ελαιόλαδο ή γουρουνόλαδο (το λίπος από το γουρούνι – παστό)
Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, ρίχνουμε τη μαγιά που έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό, το αλάτι, 3-4 κουταλιές λάδι, όσο πάρει νερό (να μη κολλάει στα χέρια μας), ζυμώνουμε καλά. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι. (μπόλικο) και μέσα βάζουμε το ζυμάρι. Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και κάτι ζεστό και το αφήνουμε να φουσκώσει (να γίνει). Στη συνέχεια ρίχνουμε λάδι στην επιφάνεια, χαράζουμε σε κομμάτια με λαδωμένο μαχαίρι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο με τυρί φέτα ή σφέλα.