ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΛΑΔΙΟΥ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟΙ

Υλικά
  • 4 ποτήρια νερού (π.ν.) λάδι
  • 1 μπέικιν πάουντερ ανακατεμένο σε λίγο αλεύρι
  • 2 κουταλιές γλυκού (κ.γ.) σωροτές σόδα ανακατεμένη σε
  • 1 ποτήρι κρασιού θολόσταχτο
  • 1 ποτήρι κρασιού (π.κ.) ρακί (λικέρ)
  • 2 π.ν. ζάχαρη, αλεύρι για ζύμη σφιχτή
  • Το χυμό 1 πορτοκαλιού και τη φλούδα τριμμένη (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού (φ.τ.) χοντροκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια
  • Λίγο ρακί και ζάχαρη άχνη για το ράντισμα και πασπάλισμα
Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στο μίξερ για 45’ μέχρι να ασπρίσουν. Μετά τη διέλευση 15’ χτυπήματος του λαδιού και της ζάχαρης, προσθέτουμε το θολόσταχτο με τη σόδα, στη συνέχεια το ρακί, το πορτοκάλι τρίμα, χυμός και στο τέλος αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Στο τέλος του χτυπήματος ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέχρι εκεί που μας επιτρέπει ο κάδος του μίξερ.
Μεταφέρουμε το μίγμα στη λεκάνη ζυμώματος, προσθέτουμε τα καρύδια ή αμύγδαλα και το αλεύρι, ζυμώνοντας καλά μια ζύμη σφιχτή. Πλάθουμε, τοποθετούμε σε λαδωμένα ταψιά και ψήνουμε στους 160ο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, πάνω κάτω. Μετά το ψήσιμο τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι για 3-4 ώρες. Ραντίζουμε με το ρακί και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Γη αυτό χρησιμοποιούμε ένα σουρωτήρι. Θα χρειαστεί αρκετή ζάχαρη διότι οι κουραμπιέδες σκάζουν και να καλυφθούν τα σκασίματα με αυτή.