ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Υλικά
  • 1 ποτήρι φημισμένο, έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο Μεσσηνίας, εκλεκτής ποιότητας
  • 1 ποτήρι χυμό φρεσκοστιμμένου πορτοκαλιού Μεσσηνιακής Γης
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, διαλυμένη στο χυμό ενός λεμονιού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 250 γραμ. ασπρισμένο σουσάμι
  • 1 φακελάκι μπέϊκιν – πάουντερ (baking powder)
  • 1.000-1.200 γραμ. αλεύρι για ζύμη (όσο πάρει)
Εκτέλεση

Χτυπάμε το Ελαιόλαδο αρκετή ώρα, στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το χυμό του φρεσκοστιμμένου πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό μισού λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μόλις χτυπήσουμε καλά τα υλικά, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, (όσο πάρει), που το έχουμε κοσκινίσει για να αφρατέψει και έχουμε προσθέσει μέσα και τη μπέϊκιν – πάουντερ. Ζυμώνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε λίγο, μισή ωρίτσα, να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα (στρογγυλά, πλεξούδες κ.λ.π.) ή όποιο άλλο σχήμα θέλουμε. Την ώρα που τα πλάθουμε τα κυλάμε στο σουσάμι ή σε κρυσταλλική ζάχαρη προαιρετικά και τα ψήνουμε στους 150ο C για 20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν

Σημείωση

Για να κολλήσει το σουσάμι στη ζύμη ομοιόμορφα το μυστικό είναι: Όταν πλάθουμε τα κουλουράκια πάντα έχουμε αλειμμένα τα χέρια μας με λίγο αγνό βούτυρο Μεσσηνίας.