ΚΟΚΟΡΑΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΣ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΑΝΙΑΤΙΚΕΣ

Υλικά
  • 1 κόκορας χωριάτικος καθαρισμένος και κομμένος σε μερίδες
  • 1 ½ κούπες παρθένο Μανιάτικο Ελαιόλαδο εκλεκτής ποιότητας
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
  • 2 ποτήρια χυμό φρεσκοστιμμένης τομάτας
  • 1 κουταλιά τοματοπολτέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • Ένα ξυλάκι κανέλα
  • Αλάτι (από φυσικές αλυκές της Τραχήλας)
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 350 γραμμ. Μανιάτικες Χυλοπίτες, μακρόστενες κομμένες ή τετράγωνες μικρές
  • Τριμμένη μανουρομυζήθρα Μανιάτικη Ταϋγέτου
Μαρινάτα

Κόβουμε το κόκορα σε μερίδες, τον πλένουμε και τον βάζουμε από το βράδυ σε μια λεκάνη να μαριναριστεί με ½ κούπα ελαιόλαδο. Μέσα στη μαρινάτα ρίχνουμε ένα ξυλάκι κανέλα, λίγα καρφάκια γαρύφαλλο και κόκκους πιπεριού.
Φροντίζουμε οι μερίδες να λαδωθούν καλά.

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και γυρίζουμε σιγά-σιγά τις μερίδες του κόκορα μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το χυμό τομάτας, το τοματοπολτέ, τα μπαχαρικά, το αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας του κόκορα να είναι τρυφερό όταν το τρυπάμε με το πιρούνι (περίπου 1 με ½ ώρα).
Μόλις ο κόκορας είναι σχεδόν έτοιμος, βράζουμε τις μακρόστενες κομμένες Μανιάτικες χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να «κρατάνε στο δόντι». Τις σουρώνουμε. Καίμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τις περιχύνουμε. Τις ανακατεύουμε ελαφρά να λαδωθούν παντού.

Για το σερβίρισμα

Βάζουμε τα ζυμαρικά σε μια πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα, βάζουμε τριμμένη μανουρομυζήθρα Μανιάτικη Ταϋγέτου από πάνω και προσθέτουμε τη σάλτσα και τις/την μερίδες/α του καλομαγειρεμένου κόκορα.
Άλλως, μόλις μαλακώσει και βράσει ο κόκορας, τον βγάζουμε από τη κατσαρόλα και τον τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Στο ίδιο ζουμί, εάν θέλουμε το σουρώνουμε, ρίχνουμε τις τετράγωνες μικρές Μανιάτικες χυλοπίτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και τις βράζουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε μέχρι να πιούν οι χυλοπίτες το ζουμί τους.
Σερβίρουμε τις χυλοπίτες με τριμμένη μανουρομυζήθρα Μανιάτικη Ταϋγέτου και με τις νοστιμότατες μερίδες του καλομαγειρεμένου κόκορα.