ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ

Υλικά (για 6 άτομα)
  • 2 κιλά μπροστινό μέρος του κρέατος (κομμένο σε μερίδες)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (Καλαμών)
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού κρασί ρετσίνα
  • 1 φύλο δάφνη
  • Αλάτι (ανάλογα με την προτίμηση σας)
  • Πιπέρι (ανάλογα με την προτίμηση σας)
Υλικά για τη σάλτσα
  • 5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού καρύδια καθαρισμένα
  • 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (Καλαμών)
  • 4 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι (ανάλογα με την προτίμηση σας)
Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη το κρέας με αρκετό νερό και ένα ποτήρι του κρασιού ξύδι για να καθαρίσει. Αφού σταθεί μισή ώρα, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να απορριφτούν τα υγρά του. Προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος και τις ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι και 2 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
Ρίχνουμε σε μπρούτζινο γουδί τα καρύδια και τα ψιλοκοπανίζουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπλέντερ αλλά προσέχουμε να μην τα τρίψουμε πολύ. Στη συνέχεια σε απλό γουδί χτυπάμε τα σκόρδα με το αλάτι. Αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε το ψωμί (καλά στυμμένο) ενώ δουλεύουμε συνέχεια προσθέτοντας εναλλάξ λίγο λάδι και λίγο ξύδι. Όταν η σάλτσα έχει γίνει σχεδόν ομοιογενής προσθέτουμε τα καρύδια και δουλεύουμε ξανά για 5-7 λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με το ζουμί του. ΤΟ περιχύνουμε με την σάλτσα σκόρδου και καρυδιού και το ψήνουμε σε φούρνο για 30 λεπτά στους 180°C μέχρι να κάνει ροδαλή κρούστα. Σερβίρουμε αμέσως το φαγητό.