ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά
  • 1 μπούτι κατσικάκι Ταινάρου
  • 3 φέτες ζαμπόν από καπνιστό μπούτι
  • 150 γραμμ. κεφαλογραβιέρα
  • 1 κούπα Μανιάτικο παρθένο Ελαιόλαδο, εκλεκτής ποιότητας
  • 1 κουταλιά εκλεκτό Μανιάτικο βούτυρο Ταϋγέτου
  • Αλάτι (από τις φυσικές αλυκές της Τραχήλας)
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • Ρίγανη αρωματική Ταϋγέτου
  • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
  • 3 λεμόνια (χυμός)
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα αλοιφή για το κατσικάκι
  • Λίγη μουστάρδα σκόνη για τις πατάτες
  • Ένα κλωναράκι δεντρολίβανο
  • Λίγο ζεστό νερό (αν χρειαστεί)
  • 1 κιλό νοστιμότατες πατάτες Μεσσηνιακής Γής κατά προτίμηση μικρές στρογγυλές
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις στρώνουμε σε μια γάστρα ή ένα ταψί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, χυμό λεμονιού, λίγη μουστάρδα σκόνη και τις ανακατεύουμε πολύ καλά. Ζητάμε από το κρεοπώλη να μας βγάλει το κόκαλο από το μπούτι. Πλένουμε το μπούτι και το στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε φετούλες. Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι μικρές σχισμές στο μπούτι και βάζουμε μια φετούλα σκόρδο και 1-2 κόκκους μαύρο πιπέρι.
Απλώνουμε στο ταψί το μπούτι και το αλείφουμε με τη μουστάρδα. Κάνουμε ένα μείγμα με ένα κουταλάκι αλάτι και ένα κουταλάκι πιπέρι και ένα κουταλάκι ρίγανη και με αυτό τρίβουμε καλά, μέσα έξω, το μπούτι το κατσικάκι. Τοποθετούμε το ζαμπόν και επάνω σε αυτό την κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε φέτες. Τυλίγουμε το μπούτι σε ρολό και το βάζουμε σε ειδικό δίχτυ για ρολό, (προμηθευτείτε το από κρεοπώλη σας) ή το δένουμε με σπάγκο. Ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
Τοποθετούμε το μπούτι πάνω από τις πατάτες ρίχνουμε το Ελαιόλαδο και βάζουμε στο ταψί ένα κλωναράκι δεντρολίβανο. Τέλος, ρίχνουμε με προσοχή, ανάμεσα στις πατάτες μισό ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας ή με αλουμινόχαρτο, αν χρησιμοποιούμε ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ½ ώρα. Προς το τέλος του ψησίματος το σκεπάζουμε να ροδίσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφού μισοκρυώσει, το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τις πατάτες.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμη, μπορούμε να προσθέσουμε, αλλά να είναι ζεστό, για να μη διακοπεί ο βρασμός. Επίσης, εάν δεν θέλουμε το κατσικάκι γεμιστό με ζαμπόν και τυρί, το ψήνουμε σκέτο, μόνο με τις πατάτες.