ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΑΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΥΚΑ

Υλικά για κέικ (12 μερίδες)
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουνερ
  • 3 αυγά μεγάλα
  • ½ φλιτζάνι + 1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο Κορώνης
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 ½ κ.γ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • ¾ κ.γ. αλάτι χοντρό
  • ½ κ.γ. σταγόνες βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι + 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 5 αυγά μεγάλα
Υλικά για σύκα
  • 1/2 κιλό φρέσκα Μεσσηνιακά κόκκινα σύκα, κομμένα στα 4
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. παρθένο ελαιόλαδο Κορώνης
  • 1 κ.γ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 12 κλαδάκια θυμάρι για γαρνίρισμα
  • ¼ κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.γ. απλό σιρόπι
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Αλείφουμε ένα ταψί 22 εκατοστά με 32 εκατοστά με παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.
Σε ένα μπολ Α αναμειγνύουμε τους κρόκους των αυγών, το παρθένο ελαιόλαδο, νερό, θυμάρι, βανίλια, ¾ φλιτζανιού ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά στο μείγμα. Σε ένα άλλο καθαρό μπολ Β χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφρός και προσθέτουμε ¼ φλιτζανιού ζάχαρη και τα χτυπάμε για 4 λεπτά.
Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά του μπολ Β με του μπολ Α. Βάζουμε το μείγμα στο ταψί και τα ψήνουμε για 35 λεπτά στους 170 βαθμούς κελσίου και κατόπιν το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα άλλο καθαρό μπολ Γ βάζουμε τα σύκα, ζάχαρη, παρθένο ελαιόλαδο, θυμάρι, μαύρο πιπέρι, αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Αφήνουμε για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρουμε το κέικ με το μείγμα των σύκων, μπολ Γ και προσθέτουμε το γιαούρτι με το θυμάρι από πάνω.