ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ

Υλικά
  • Ελιές Καλαμών
  • Αλάτι χοντρό νούμερο 5
  • Ξύδι
  • Λάδι
  • Θρούμπι, Θυμάρι, Ρίγανη, Σέλινο, Λεμόνι, Πιπεριά, Καρότο
  • Καλάθι
  • Πήλινο ή γυάλινο δοχείο αποθήκευσης
Διαδικασία Παρασκευής

Μαζεύουμε τις γινωμένες, λιάρες ή πράσινες ελιές Καλαμών, δίχως δάκο, με το χέρι και δεν τις τραυματίζουμε. Τις χαρακώνουμε απαλά με ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι και τις βάζουμε σε κρύο νερό το οποίο αλλάζουμε καθημερινά. Μετά την 8η μέρα δοκιμάζουμε την ελιά ώστε η πικράδα(πικρό οξύ) που έχει, να τη δέχεται η γλώσσα μας. Μετά τις βάζουμε σε κάποιο στραγγιστό δοχείο και τις ανακατεύουμε με χοντρό αλάτι σε περιεκτικότητα 8% (στα 92 κιλά ελιές βάζουμε 8 κιλά αλάτι χοντρό). Το σκεπάζουμε με κουβέρτα για να υπάρχει σταθερή υγρασία και το βάζουμε σε χώρο σκοτεινό. Όταν εξαφανιστεί το αλάτι τις βάζουμε σε ξύδι ανάλογα με το πόσο ξινές τις θέλουμε (από 6 μέχρι 48 ώρες). Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε γυάλινα δοχεία (παλιά υπήρχαν τα κιούπια και πιθάρια) στα οποία ρίχνουμε φρέσκο λάδι ώστε να τις σκεπάζει όλες και προσθέτουμε αν θέλουμε και αρωματικά φυτά και λεμόνι. Μετά από ένα μήνα είναι έτοιμες για φαγητό. Τρώγονται με οποιονδήποτε άλλο φαγητό και από μόνες τους επίσης αποτελούν ένα πλήρες γεύμα.