ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΥΚΟ

Υλικά
  • 850 gr ξερά σύκα ολόκληρα
  • 850 gr ζάχαρη
  • 1200 ml νερό
  • 2 μπαστουνάκια κανέλα
  • Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
  • Σταφίδες μαύρες και ξανθές
  • Κουκουνάρια
Εκτέλεση

Κόβω τα κοτσάνια από τα ξερά σύκα και λίγο τα μαλάζω. Βάζω το νερό και τη ζάχαρη να πάρουν βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω μέσα τα σύκα και το χυμό λεμονιού. Αν θέλω κόβω στη μέση 2-3 σύκα για να βγάλουν στο μείγμα τα σποράκια τους. Αφήνω το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει (μέτρηση με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής 1050 C). Προσθέτω τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τα αφήνω ακόμα 5 λεπτά να βράσουν. Αφού κρυώσει βάζω το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.