ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Υλικά
  • 1 κιλό ελιές μαύρες φρέσκιες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 συσκευασία βανίλια ( προαιρετικά)
  • ½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα ψιλοκομμένα
  • Λεμόνια
Εκτέλεση

Διαλέγω χονδρές και γερές ελιές όχι πολύ ώριμες. Χαράζω στα 3-4, βάζω στο νερό να ξεπικρίσουν για 15 ημέρες. Αλλάζω κάθε ημέρα το νερό ρίχνοντας μέσα, από 2-3 κουταλιές λεμόνι χυμό και ¼ του λεμονιού τη φλούδα.
Τη τελευταία ημέρα δεν βάζω καθόλου λεμόνι. Αφού ξεπικρίσουν καλά, κόβω κομμάτια. Εκεί που έχω χαράξει πετάω τα κουκούτσια. Βράζω τη ζάχαρη με το νερό να δέσει ελαφρώς, ρίχνω τις ελιές μέσα και βράζω για 3 ‘ σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήνω έτσι για 12 ώρες, ξαναβράζω για 3 ‘ και ρίχνω τη βανίλια και δυο σταγόνες λεμονιού. Κατεβάζω και ρίχνω μέσα τα αμύγδαλα. Αφήνω να κρυώσει, βάζω σε γυάλινα βάζα και φυλάω σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Το σιρόπι να δέσει όπως και για όλα τα γλυκά που φτιάχνουμε (σταφύλι, πορτοκάλι κ.τ.λ.). Η ελιά όταν τη τρώμε να είναι τραγανή αλλιώς δεν έχει επιτυχία.