ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Υλικά
  • Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 8 ντομάτες μέτριες, στρογγυλές, κόκκινες
  • 4 μελιτζάνες
  • 6 πιπεριές
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό και λίγο δυόσμο
  • 3-4 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι σταφίδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη
  • ½ νεροπότηρο λευκό κρασί
  • 4-5 κουταλιές σούπας γαλέτα (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Αφαιρούμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες και το φυλάμε για καπάκι. Αδειάζουμε τις ντομάτες με ένα κουταλάκι και φυλάμε το εσωτερικό τους για σάλτσα.
Ανοίγουμε τις πιπεριές και αδειάζουμε το εσωτερικό τους από τους σπόρους.
Ανοίγουμε τις μελιτζάνες αφαιρώντας το μέρος που έχει το κοτσάνι. Τις αδειάζουμε και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα νεροβράζουμε και τα τσιγαρίζουμε με 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι. Προσθέτουμε τα εσωτερικά από τις μελιτζάνες και τον κιμά, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, τον μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένα, Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε να πάρει βράση και προσθέτουμε το μισό πολτό από το εσωτερικό της ντομάτας που φυλάξαμε. Τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες. Όταν η γέμιση πάρει μια-δύο βράσεις την αποσύρουμε από την φωτιά.
Τοποθετούμε σε ταψί τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε κάθε μία. Τις γεμίζουμε με γέμιση. Τις κλείνουμε με τα καπάκια και τα πασπαλίζουμε με τη γαλέτα. Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ½ ώρα περίπου.