ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ

Υλικά
  • 1.500 γραμ. γάλα
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 150 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 6 κρόκους αυγών και 3 ασπράδια
  • 2 άρωμα βανίλιας
  • 2-3 κουταλιές ποτό τσέρι ή κονιάκ
  • ½ κιλό φύλλα κρούστας
  • 250 γραμ. βούτυρο γάλακτος Μεσσηνίας για τα φύλλα
Σιρόπι
  • 600 γραμ. ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 βανίλια άρωμα
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • Καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2 κουταλάκι γλυκού αρωματικό θυμαρίσιο μέλι Ταϋγέτου
Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε να κάψει.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινο κουτάλι να πάρει βράση και να πήξει. Σε μπόλ χτυπάμε τα αυγά (6 κρόκους και 3 ασπράδια) με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το τσέρι ή το κονιάκ αρκετή ώρα να αφρατέψουν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά τη κρέμα και προσθέτουμε σιγά–σιγά τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινο κουτάλι και αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει. Τη σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα, για να μη κάνει κρούστα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο μακρόστενο ή στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε στη βάση τα μισά φύλλα κρούστας, αφού τα αλείψουμε πρώτα καλά με βούτυρο ένα-ένα.
Αδειάζουμε μέσα τη κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα. Απλώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας επάνω στη κρέμα, αφού τα αλείψουμε ένα-ένα με βούτυρο.
Χαράζουμε το γαλακομπούγεκο σε τετράγωνα κομμάτια, αλείφουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο και τη πασπαλίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180ο C για 45 λεπτά.

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού και τα κανελογαρίφαλλα για 7-8 λεπτά. Βγάζουμε και πετάμε τα κανελογαρίφαλλα και τη φλούδα λεμονιού.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και βράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμη. Τέλος, προσθέτουμε τα 2 κουταλάκια γλυκού θυμαρίσιο μέλι Ταϋγέτου. Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι το γαλακτομπούρεκο, αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.

Σημείωση

Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει, το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε.