ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ Ή ΠΙΤΣΑ 4 ΕΠΟΧΩΝ

Υλικά ζύμης
  • 500 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φακελάκι μαγιά η προζύμη
  • Χλιαρό νερό για το ζύμωμα ή νερό από ρεβίθια που έχω μουλιάσει από 48 ώρες και έχει αφρίσει (200 γρ. ρεβίθια σε ½ κιλό νερό)
  • Αλάτι
  • Λάδι για να λαδώνω χέρια στο ζύμωμα.
Υλικά γέμισης
  • 10 σκόρδα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 τομάτες μεγάλες τριμμένες χοντρές
  • 1 κουτ. γλυκού ρόκα σπόρος
  • 1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορος
  • 1 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορος
  • 20 ελιές σε κομματάκια, φέτες
  • Ρίγανη, ξερό σέλινο 2 κουτ. σούπας
  • 200 γρ. μανιτάρια και 10 σκόρδα σκελίδες
  • Λαχανικά σε ροδέλες: 2 πιπεριές 2 αγκινάρες ή μελιτζάνες, 1 κολοκύθι
  • 250 γρ. λουκάνικο Καλαμάτας με πορτοκάλι
  • 300 γρ. τυρί γραβιέρα σε φέτες
Εκτέλεση

Τηγανίζω τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες με σκόρδο να στεγνώσει το νερό τους, να μείνει με το λάδι τους.
Ζυμώνω τη ζύμη της πίτσας: με το αλεύρι, μαγιά, χλιαρό νερό και λίγο αλάτι, λάδι. Μέσα τρίβω 10 σκόρδα και 1 κρεμμύδι. Βάζω στο λαδωμένο ταψί να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος ή χλιαρό φούρνο.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη στρώνω επάνω:
α) τις ελιές ψιλοκομμένες με ρίγανη και ξηρό σέλινο
β) μανιτάρια με το σκόρδο τους
γ) στρώνω λαχανικά σε φέτες, αγκινάρες ή μελιτζάνες, πιπεριές, λουκάνικο σε κομματάκια, κολοκυθάκι
δ) κόβω τη τομάτα τρίμμα και απλώνω παντού
ε) ρίχνω σπόρους ρόκας, σιναπόσπορο, παπαρουνόσπορο
ζ) βάζω παντού σε κομματάκια ψιλά, τη γραβιέρα
στ) λαδώνω με ροΐ το λάδι, να πάει παντού
η) ψήνω σε φούρνο 170ο για 1 ώρα.