ΑΡΝΑΚΙ/ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΟ, ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ

Υλικά
  • Αρνάκι ή χοιρινό, τουλάχιστον 3 κιλά, προετοιμασμένο για ρολό
  • Σπάγκος
  • Σύκα ξερά 5-6
  • Ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι, κατά βούληση, περίπου 6-7
  • Κλαδάκι ρίγανη ή θρούμπη ή δυόσμο φρέσκο
  • Λάδι κατά βούληση περίπου 1 ποτήρι του κρασιού
  • Κόκκινο πιπέρι άτριφτο σε κόκκους, μια κουταλιά της σούπας
  • 2 ποτήρια κρασί γλυκό, κατά προτίμηση κόκκινο
  • 2 κουταλιές μέλι
  • ¼ ποτηριού χυμό από πορτοκάλι
  • Μπόλια αρνίσια μεγάλη και οδοντογλυφίδες (εναλλακτικά)
  • Πατάτες μέτριες κομμένες κυδωνάτες (ανάλογα με το σκεύος, γύρω στα 2 κιλά)
  • Αλατοπίπερο (μέτριο αλάτι)
  • Ζυμάρι (εναλλακτικά)
Σκεύη

Γάστρα, Γυάλινο πυρέξ που να κλείνει ή κρεμαστό, Μπολ για τις πατάτες, Μέτρια γαλατιέρα για να ζεματίσουμε την μπόλια, Ασημόχαρτο (προαιρετικά)

Προετοιμασία αγαθών

Ετοιμάζουμε από το πρωί το φαγητό για να το φάμε την άλλη ημέρα. Κόβουμε σε κομματάκια τα σύκα. Ζεσταίνουμε λίγο το κρασί και διαλύουμε το μέλι μέσα σ’ αυτό. Ρίχνουμε το χυμό από το πορτοκάλι και το κόκκινο πιπέρι. Σε γυάλινο ή κρεμαστό σκεύος βάζουμε το κρέας και το μαλάσσουμε με το υγρό που ετοιμάσαμε. Ρίχνουμε τις ελιές και τα σύκα στο σκεύος. Το αφήνουμε 2 με 3 ώρες εκτός ψυγείου, σκεπασμένο και μετά μέχρι να βραδιάσει στο ψυγείο. Το απογευματάκι κόβουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στο μπολ με παγωμένο νερό.

Εκτέλεση

Αργά το βράδυ αφαιρούμε από το ζουμί το κρέας. Παίρνουμε το κρέας, το λαδώνουμε εσωτερικά και αλατοπιπερώνουμε. Στραγγίζουμε το ζουμί ώστε να πάρουμε τα κομματάκια με τα σύκα και τις ελιές. Ξεχωρίζουμε τις ελιές(αν θέλουμε αυτό να γίνει εύκολα, πριν τις ρίξουμε στο μίγμα τις έχουμε βάλει σε ένα μικρό κομμάτι τούλι το οποίο δένουμε ως πουγκί και απλά ρίχνουμε το πουγκί στο ζουμί του μαριναρίσματος. Όταν έρθει η ώρα βγάζουμε το πουγκί και το λύνουμε). Βάζουμε τα σύκα στο κέντρο του κρέατος και τυλίγουμε το κρέας.
Αν δε το θέλουμε πολύ λιπαρό δένουμε το σπάγκο, αλλιώς ζεματούμε την μπόλια και τυλίγουμε με την μπόλια, την οποία ράβουμε με κλωστούλα ή στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Στραγγίζουμε καλά τις πατάτες. Ρίχνουμε λίγο λάδι στη γάστρα τοποθετούμε το κρέας τις πατάτες και τις ελιές. Λαδώνουμε τις πατάτες μέσα στο σκεύος, ανακατεύοντας τες, τις αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε το ζουμί στο οποίο είχαμε μαρινάρει το κρέας. Αν κρίνουμε προσθέτουμε λίγο χυμό από πορτοκάλι ή νεράκι. Τοποθετούμε το κλαδάκι της ρίγανης σε μια άκρη ή ρίχνουμε τα φύλα του δυόσμου σ’ όλο το ταψί. Εναλλακτικά μπορούμε να έχουμε βάλει το δυόσμο μέσα στο ρολό. Προσοχή δεν ανακατεύουμε ρίγανη και δυόσμο, ή το ένα ή το άλλο.
Κλείνουμε ερμητικά τη γάστρα(αν χρειαστεί την σφραγίζουμε με ζυμαράκι ή ασημόχαρτο).
Τοποθετούμε σε φούρνο στους 100-120 βαθμούς όλη τη νύχτα.